D.O. Oli de Mallorca
   D.O. Oli de Mallorca D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca
EN | FR | DE | ES | CA
7 July, 2023

El repil a estudi

Detall Olivera Oli de Mallorca

Jaume Jaume. Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears

L’IRFAP – Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears -, de la Conselleria d’Agricultura, a instàncies del Consell Regulador de la DOP Oli de Mallorca, ha contractat, mitjançant concurs públic, un estudi per al seguiment i control del repil a Mallorca.

El repil o ull de perdiu és un fong microscòpic que creix a les fulles de l’olivera, les fa caure, i limita molt la producció dels olivars, especialment al Pla de Mallorca. Els sistemes predictius que funcionen en condicions peninsulars no s’han mostrat tan efectius com s’esperava. La singularitat agroclimática de Mallorca, on les característiques temperatures suaus, la humitat i les boires, que afavoreixen molt la incidència d’aquesta malaltia, podrien ser la causa de la manca d’efectivitat dels tractaments i és el que justifica la realització d’aquest projecte.

El contracte s’ha atorgat a la Universitat de Córdoba, on treballa el Dr. Antonio Trapero, acreditat especialista en aquesta plaga. Per part de l’IRFAP els directors del contracte són els Drs. Olmo i Jaume.

Entre els treballs que l’adjudicatari ha de dur a terme hi ha la formulació d’una proposta de disseny experimental de metodologia i maneig agronòmic de l’olivar (seguiment de la malaltia i tractaments fitosanitaris) a quatre finques d’assaig, elegides considerant els sistemes de conreu (convencional o ecològic, extensiu o superintensiu) que actualment s’usen a Mallorca.  La Conselleria va reunir els interessats en una sessió de treball amb el Dr Trapero, que va presentar la metodologia i el projecte.

En la reunió es va considerar la possibilitat de demanar autorització administrativa per usar experimentalment polisulfur de calç a l’1,5-2 %, ja que la normativa actual no permet el seu ús en olivera. Igualment, es va considerar interessant ampliar el període d’estudi a tres anys, ja que els resultats poden venir molt determinats per les condicions meteorològiques, i aquest seria un mínim representatiu.  S’analitzarà igualment la resposta a la malaltia de les diverses varietats en cultiu.

Han estat elegides diverses finques, al Pla i a la Serra, en cultiu convencional, ecològic i superintensiu, on s’han seleccionat set parcel·les que seran objecte d’un seguiment tècnic detallat.

Els resultats del treball seran difosos entre els oleïcultors d’Oli de Mallorca, amb l’esperança de disminuir la incidència de la malaltia.