D.O. Oli de Mallorca
   D.O. Oli de Mallorca D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca
EN | FR | DE | ES | CA
2 May, 2024

Notícies breus

noticies

 

Continua l’estudi del repil (ull de perdiu)

El repil o ull de perdiu, la malaltia generada per fongs microscòpics que causen la defoliació de les oliveres, és probablement el problema més gran dels olivars del Pla, i el que limita més severament la producció. La Conselleria d’Agricultura va contractar l’any passat un estudi, dirigit pel Dr. Trapero, de Córdoba, considerat una autoritat mundial en el tema, que continua desenvolupant-se. Hi ha en curs tractaments experimentals en diverses finques col·laboradores i l’esperança de dissenyar el millor sistema per limitar la seva incidència.

La Xilella fastidiosa pauca es manté limitada a una petita zona del Pla

Com tothom sap, la Xilella és una amenaça per a diversos cultius, present des de fa dècades a les Balears i que ha afectat, sobretot, els vells ametlers de secà. Fa alguns mesos es va detectar la subespècie més agressiva per a les oliveres. Segons es comunica la Conselleria, no se n’ha detectat cap extensió, està limitada a una petita zona de Sencelles i s’han eliminat tots els arbres infestats. Cal confiar que l’acció hagi resultat efectiva, i estar atents a qualsevol sospita (anàlisi gratuïta al laboratori de la Conselleria) per evitar l’expansió de la infecció.

Oli de Mallorca torna a col·laborar amb Uep! Com anam? Per promocionar l’Oli de Mallorca entre els consumidors locals

És desitjable que la proporció d’Oli de Mallorca consumit a Mallorca creixi tant com sigui possible. En aquesta època, en què començam a ser conscients del valor del producte local i la necessitat de consolidar i recuperar la capacitat productiva de l’illa, res millor que incrementar la presència de l’oli de Mallorca a les taules de les famílies mallorquines.

Amb aquest objectiu, iniciarem immediatament una col·laboració del Consell Regulador amb el programa Euep! Com anam? Que té una important quota d’audiència.

La Universitat, clau per al futur d’una agricultura viable i productiva

Oli de Mallorca ha col·laborat amb la celebració de Sant Isidre per part dels alumnes dels estudis d’enginyeria agroalimentària de la UIB. Aquesta carrera ha recuperat en els darrers anys les xifres de matrícula (ara són 45 estudiants en el primer curs) i és molt important per tal que en el futur immediat es millorin les tècniques de producció i la formació dels professionals. Ens comentaren que aquesta titulació és la que proporciona feina més ràpidament als que acaben els estudis. Estam considerant com pot col·laborar el Consell Regulador amb la UIB en temes d’interès comú.

Col·laboració amb altres DOPs i IGPs

Recentment, hem tengut una reunió amb el Conseller d’Agricultura i altres denominacions d’origen i Indicacions Geogràfiques Protegides, per reclamar una agilització dels pagaments i una racionalització dels criteris de les subvencions que ens permeten funcionar. Estam pendents de veure quins seran els resultats. Mantenim converses amb aquestes altres marques de qualitat per reforçar-nos mútuament. En aquest sentit, en les setmanes vinents, es concretarà una taula rodona al Club Diari de Mallorca sobre el paper de les marques de qualitat al futur de l’agricultura insular. Estau atents a la convocatòria!