Descobreix
Oli de Mallorca
Estudis científics diversos han demostrat que el cultiu de l’olivera té efectes positius sobre el medi ambient i que l’adopció de pràctiques agronòmiques adequades pot augmentar la capacitat de fixació de CO2 de l’atmosfera en les estructures vegetatives permanents (biomassa) i al sòl, conclusions que s’exposaren a la darrera Convenció Marco de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP22), celebrada a Marrakech.
En la conferència “L’oli d’oliva, l’or líquid que contribueix a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle” promoguda pel Consell Oleícola Internacional (COI), que comptà amb la participació de prestigiosos experts internacionals, es va exposar que els cultius llenyosos com l’olivera són particularment eficaços en comparació amb d’altres anuals per la captura de CO2 de l’atmosfera i emmagatzemar-lo com a carboni a la matèria orgànica.
A més a més, l’olivera es pot cultivar a zones amb una precipitació inferior a 450 mm, zones típiques de climes mediterranis semiàrids que constitueixen el límit de la distribució dels boscs i emmagatzemen quantitats de carboni iguals o millors que aquests darrers.
Actualment hi ha un consens científic que ens permet afirmar que el balanç de carboni de l’olivera és favorable i que, en realitat, el seu cultiu té un impacte positiu i fa un veritable “servei ambiental”.
D’acord amb els estudis publicats fins ara, si el fet de produir un litre d’oli d’oliva deriva en la emissió a l’atmosfera d’una mitjana equivalent a 1,5kg de CO2 al llarg del cicle de vida del producte, mentre que amb l’adopció de pràctiques agronòmiques pertinents permet a l’olivar fixar al voltant d’11,5 kg de CO2 al sòl , resultant en un balanç positiu de 10 kg de CO2.
D’altra banda, l’augment de la quantitat de carboni al sòl permet millorar la biodiversitat biòtica del sòl i de les parts aèries i també millora la capacitat del sòl per emmagatzemar aigua de pluja.