Descobreix

Oli de Mallorca

22 septembre, 2025
El Consell de Mallorca i la DO Oli de Mallorca lliuren la Gota d’Oli al Projecte Closos

El passat divendres, el Consell de Mallorca i la DO Oli de Mallorca van lliurar la Gota d’Oli al Projecte Closos en reconeixement de la tasca que des de l’any 1996 porta a terme al jaciment de Closos de Can Gaià (Portocolom) contribuint al coneixement de la protohistòria de Mallorca, tant en l’àmbit científic com entre la ciutadania.

En el transcurs de l’acte que va tenir lloc al Pati de Dones del Centre Cultural la Misericòrdia que va presidir el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés i que va comptar amb la presència de la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate; el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet; el director insular de Promoció Econòmica, Producte Local i Comerç, Álvaro Roca i el director insular de la Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas, entre d’altres, el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, assenyalà en referència a la iniciativa guardonada «que rebi la Gota d’Oli un equip divers: arqueòlegs, voluntaris i col·laboradors que han demostrat ser constants, innovadors i exitosos és una bona notícia, perquè, de la mateixa manera, l’oli és fruit també d’equips multidisciplinaris i té arrels històriques molt pregones.»

Va subratllar també que «avui la d’Oli de Mallorca és una producció rellevant que genera llocs de feina amb jornals ben pagats i que, sobretot, ha aconseguit augmentar la seva qualitat. Darrere tot això hi ha l’esforç de centenars de productors, dels idealistes que varen saber forçar la seva millora i el suport d’administracions com el Consell de Mallorca i la Conselleria d’Agricultura. A Mallorca avui obtenim un aliment saludable, amb un prestigi sòlid i merescut que contribueix al progrés del sector agrari que tants donaven per mort de forma irremissible fa dècades. El seu futur, això sí, depèn totalment de l’acceptació del mercat, del qual el més important hauria de ser el local, tant de famílies com de la restauració i l’hoteleria.»

Mayol tampoc va voler perdre l’oportunitat de recordar als assistents del «valor simbòlic de l’olivera, l’arbre de la pau. Que ara mateix es visqui al Mediterrani i altres llocs del món el drama de la guerra, especialment els atacs genocides a Gaza no pot ser passat per alt.»

Després d’entregar la Gota d’Oli al representant del Projecte Closos, Tomeu Salvà (codirector de l’equip), Galmés va felicitar l’equip d’investigadors «per la tasca desenvolupada al llarg de tres dècades en la difusió de la riquesa arqueològica de l’illa» i destacà la feina de productors i elaboradors d’Oli de Mallorca, aspecte amb el qual coincidí amb la consellera Pilar Amate, qui va recordar a l’auditori «la rica tradició olivarera de l’illa, que defineix els paisatges mallorquins d’indiscutible bellesa i que forma part de la nostra cultura, costums i tradicions a més d’aportar un oli de gran qualitat, emblema de la nostra gastronomia.»

A més a més de membres i col·laboradors del projecte guardonat, l’acte comptà també amb la presència de productors i elaboradors inscrits en la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, així com del seu president d’honor, Pep Oliver, la directora de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, Maria Tugores; el cap del Departament de Cuina de l’EHIB, José Maria Calonge i la vicepresidenta de la IGP Vi de la Terra de Mallorca, Conxa Rosillo, entre d’altres.

Tornar a noticies