Descobreix
Oli de Mallorca

Les dones amb endometriosi que han seguit una dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra (OOVE) experimenten una millora del 14,3% en el dolor menstrual (dismenorrea). Així ho ha revelat l’estudi clínic Endodiet, impulsat per l’Hospital Universitari Son Espases, l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oli de Mallorca, que ha presentat els seus primers resultats preliminars i el conveni de renovació del qual s’ha signat aquesta setmana. A més, més del 50% de les participants del grup d’intervenció han informat d’una millora superior al 20% en la seva qualitat de vida. També s’han observat millores en altres tipus de dolor, com el dolor pèlvic crònic i el dolor en defecar (disquècia), així com una lleu reducció dels marcadors inflamatoris en sang.
L’endometriosi és una malaltia ginecològica crònica que afecta aproximadament el 10% de les dones en edat reproductiva. Es produeix quan el teixit similar a l’endometri (que recobreix l’interior de l’úter) creix fora d’aquest, provocant inflamació, dolor intens i, en molts casos, problemes de fertilitat. Malgrat la seva alta prevalença, el diagnòstic sovint es retarda i els tractaments actuals no sempre són efectius. Per això, l’estudi Endodiet explora una via innovadora: el paper de l’alimentació, i en concret del OOVE, com a possible eina terapèutica gràcies a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Aquesta setmana s’ha renovat el conveni de col·laboració que dona suport a l’estudi, amb la signatura d’un nou acord entre el gerent de l’IdISBa, Carlos Enrique Herrero; la doctora Pia Español, de la Unitat de Ginecologia Benigna del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari Son Espases; i el president del Consell Regulador de la D.O. Oli de Mallorca, Joan Mayol Serra. En aquesta ampliació, la D.O. Oli de Mallorca aportarà 60 litres d’oli d’oliva verge extra de forma gratuïta.
A la signatura del conveni, el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol, va indicar que „per al Consell Regulador és un plaer poder col·laborar amb aquest estudi científic per la possibilitat d’establir sinergies entre el sector agrari i el de la recerca dirigida a la millora de la salut, més quan es tracta amb una malaltia que, tot i que afecta el benestar d’un percentatge significatiu de dones arreu del món, fins fa pocs anys es trobava, si més no, invisibilitzada.
El projecte Endodiet va néixer el desembre de 2022 amb la signatura d’un acord entre l’IdISBa i la D.O. Oli de Mallorca, que va aportar 400 litres d’oli d’oliva verge extra per a la recerca. La iniciativa es va presentar públicament com una aposta pionera per estudiar com els antioxidants naturals del OOVE podrien contribuir a reduir la inflamació i millorar la qualitat de vida de les pacients. L’estudi es desenvolupa en col·laboració amb l’Hospital Universitari Son Espases i el Grup Multidisciplinari d’Oncologia Translacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i representa un exemple de sinergia entre ciència, salut i producte local.
En aquests moments, l’equip d’investigadors ha obert el reclutament de pacients per afrontar així la darrera fase de l’estudi amb la qual poder confirmar els resultats obtinguts fins ara.
Per participar, les interessades es poden adreçar a huse.secregin@ssib.es

Aquesta acció s’ha desenvolupat amb el cofinançament de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación i la Unió Europea.