D.O. Oli de Mallorca
   D.O. Oli de Mallorca D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca     D.O. Oli de Mallorca
EN | FR | DE | ES | CA
4 April, 2017

El Parlament de les Illes Balears s’adhereix a la Declaració en favor de la contenció de Xylella a les Illes Balears

20170404_100541

El Parlament de les Illes Balears va decidir per unanimitat adherir-se a la Declaració a favor de la contenció de Xylella fastidiosa a les Illes Balears i fer arribar el seu contingut tant al Ministerio de Agricultura com a la Comissió Europea.

Davant l’increment de positius en Xylella a les Balears i l’amenaça de l’aplicació de mesures d’eradicació pel seu control, diferents entitats agràries de les Illes Balears consideraren necessari fer front comú per donar a conèixer tant a institucions com a la opinió pública les nefastes conseqüències que tindria l’eradicació tant per l’entorn natural de les illes com per l’economia balear, afectant al sector primari, però també al turístic.

Així, a més de la redacció de la declaració, representants de les entitats es reuniren amb l’eurodiputada Rosa Estaràs, qui va impulsar que els europarlamentaris espanyols sol·licitessin als comissari de Salut i seguretat alimentària  de la Comissió Europea, Vytenis Andriukaitis, l’aplicació de la contenció i amb tots els grups parlamentaris de les Illes Balears els quals estigueren d’acord en impulsar l’adhesió per part del Parlament.

A continuació pot trobar el contingut de la declaració, així com els firmants.

Si desitja subscriure la seva entitat o rebre més informació, ho pot fer a info@olidemallorca.es

DECLARACIÓ PER A LA CONTENCIÓ  DE XYLELLA A LES ILLES BALEARS

 

La detecció de Xylella fastidiosa a les Illes Balears és una mala noticia, que afegeix un motiu de preocupació per a l’agricultura insular, activitat que caracteritza la major part del territori i el paisatge de les nostres illes. El fet que pugui afectar també espècies forestals incrementa el risc per al món rural i les dificultats de control.

Aquest fet perjudica de forma directa a les persones, empreses i entitats relacionades amb la producció agrícola, però també a altres àmbits, per la relació de la qualitat de l’entorn amb el turisme i amb el benestar dels habitants de les Balears, els primers perjudicats per una degradació del medi ambient i el paisatge en el qual vivim.

Davant aquesta situació, les entitats que subscrivim el present document constatam l’interès de la societat balear pels olivars, ametllerars, vinyes i el paisatge agrícola, que ha suposat una reacció positiva de les institucions, els mitjans de comunicació i la població, que ens fa arribar mostres de suport, les quals no podem fer altra cosa que agrair.

El problema s’ha d’afrontar amb serenitat i s’han de deixar de banda els catastrofismes: hem d’estar atents a les indicacions i decisions tècniques, que són assenyades i encertades. Cal treballar per la contenció de la malaltia, i per aconseguir la convivència amb el bacteri que existeix en altres zones del món on és present, sense que hi hagi suposat el final de l’activitat agrària. L’administració ha d’establir contactes internacionals amb altres països afectats i en especial amb aquells on la presència del bacteri és antiga, i han après a conviure amb ell.

Sols s’aconseguiran resultats positius amb actituds compromeses i actives: no s’han d’escatimar mitjans tècnics, humans ni econòmics per  fer front a aquesta nova amenaça. En conseqüència, ens consideram en el dret d’instar el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i la Unió Europea donin el suport necessari a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de Menorca i al Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí d’Eivissa per impulsar els plans i actuacions de prevenció, de contenció i lluita epidemiològica, de recerca científica aplicada i d’informació als agricultors,  altres professionals i a la ciutadania en general.

Un pla de contenció, en les actuals circumstàncies de les Balears, és el més adient: l’eliminació sistemàtica només dels exemplars infectats, com s’aplica en altres zones del món, i també a la regió de Lecce, Itàlia, és la pràctica que tots els coneixedors del problema a les Balears consideram viable.

Un pla d’eradicació, en canvi,  implicaria arrasar i incinerar la vegetació cultivada i natural de grans extensions de terreny, cent metres en torn de cada cas, i la prohibició de replantar cap dels cents d’espècies sensibles, amb unes possibilitats d’èxit incertes ja que és inviable destruir la totalitat d’arrels, ni hi ha garanties que els vectors no puguin dur el bacteri de més lluny. L’impacte econòmic, agrícola i turístic, ambiental i paisatgístic seria superior al que pot generar la infecció: les Balears, amb “cràters” de cent metres de diàmetre en torn dels cents o mils de punts on es detecti la infecció, quedarien desolades i es destruirien mils d’arbres sans, innecessàriament.

Així mateix, consideram convenients accions específiques per la Serra de Tramuntana, pel seu caràcter de Patrimoni de la Humanitat, així com a d’altres espais singulars de l’arxipèlag a on l’impacte de l’eradicació seria especialment nefast.

Finalment, valoram com a imprescindible mantenir l’esforç conjunt de totes les institucions i organitzacions professionals, econòmiques i polítiques per afrontar aquesta situació en benefici del camp i la societat insular.

Subscriuen inicialment la present Declaració:

 

  • Ametlles i garroves de Balears
  • Associació Agrària de Joves Agricultors de Balears (ASAJA-Balears)
  • Associació de Bodeguers de les Illes Balears
  • Associació d’Empresaris de Planters i Centres de Jardineria de les Illes Balears “Feim Verd”
  • Associació Escola de Música i Danses de Mallorca
  • Associació de Productors Ecològics d’Eivissa i Formentera (APAEEF)
  • Associació de Productors Ecològics de Menorca (APAEM)
  • Associació de Producció Ecològica de Mallorca (APAEMA)
  • Cambra Oficial de Comerç i Navegació de Mallorca
  • Confederació d’Associacions Empresarials de les Balears
  • Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears
  • Col·legi d’Enginyers Agrònoms de les Illes Balears
  • Col·legi d’Enginyers Forestals de les Illes Balears
  • Consell Balear de Producció Ecològica (CBPAE)
  • Consell Regulador de la D.O.P Binissalem
  • Consell Regulador de la D.O.P Oli de Mallorca
  • Consell Regulador de la D.O.P Oliva de Mallorca
  • Consell Regulador de la D.O.P Pla i Llevant
  • Consell Regulador de la I.G.P Ametlla de Mallorca
  • Consell Regulador de la I.G.P Vi de la Terra de Mallorca
  • Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears
  • Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
  • Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM)
  • Institut Menorquí d’Estudis
  • Jardí Botànic de Sóller
  • Petits Cellers
  • Productors Mallorquins de Fruits Secs S.A.T
  • Parlament de les Illes Balears
  • Societat d’Història Natural de les Illes Balears
  • Tramuntana XXI
  • Unió de Pagesos de Mallorca